ALAADDİN UYGUN

Tarih: 21.03.2023 11:16

KÜTAHYA VE FOLKLÖR ZENGİNLİĞİ

Facebook Twitter Linked-in

KÜTAHYA VE FOLKLÖR ZENGİNLİĞİ

 

 

Kütahya denince akla pek çok zenginlik gelir, maden, kaplıca, tarih, doğa Rabbim her şeyi vermiş, ama maalesef elde altın yumurtlayan tavuk var ancak değerlendirme konusunda sınıfta kalıyoruz.

 

Neşet Ertaş ile Yozgat, Aşık Veysel ile Sivas, Kazancı Bedih ile Mardin bu kültürel ve folklorik değerleri ön plana çıkarmış kültürel zenginliği doyasıya yaşamakta. Kurtlar vadisi dizisi ile özdeş hale gelen ve sembolik türkü Elif dedim be dedim , yine sembolik ve her ortamda seslendirilen Kütahya nın pınarları türküsü ile bizde piyasada yer alırmıyız dedim ama, maalesef olmadı. Mesela Kazımım aslanım burada yatıyor türküsü Kütahya ya ait diye, Mezar arasında harman olurmu türküsü bizim diye çırpınan ve bunun hikayesini defalarca anlatan Hafız İsmail Hakkı Oğuz hocamın sözleri kulaklarımda yankılanırken bizim halkımız tarafından ilgi görmeyen TRT arşivlerine dahi aldıramayan siyasiler ve yetkilileri gördükçe üzülüyorum.Rahmetli Hisarlı Ahmet ile dükkanın ile evimiz arasında çok yakınlık olması ve rahmetli dedemin çümbüş çalıyor olması ikisini sıkı dost yapmıştı. Bende rahmetli üstadın dükkanına uğramadan edemezdim, çocukluk ve gençliğe geçiş evremde onun tınılarını yakından dinlemek şerefine nail olmuştum .

 

Evet Hisarlı Ahmet ve oğlu Mustafa Hisarlının TRT arşivine kazandırdığı ve Kütahya ismini kazıdığı pek çok eser var. Minnet ve şükranlarımı sunarken aynı hassasiyeti sanat sever yetkililerinde göstermesini beklemekteyim. Gönüllü Kütahya lı ZARA hanım gerçekten Rahmetli Dumlu hoca ile bağlantısını Kütahya değerleri üzerine pek çok ortamda dile getirdi ve getirmeye devam ediyor bu avantajı kullanmak gerek ve bağlantıyı kesmemek lazım.

Tarihten günümüze eldeki sanatsal değerler o kadar çok ki, Şiir, edebiyat, folklör, türkü yani sanatsal değeri olan her ortamda mutlak Kütahya ve Kütahya lı vardır. Münir Nurettin üstadın Kütahyalı olmasından tutun da nice değerli sanat insanları Kütahya lı olmaktan gurur duymuşlar ama bizim nesil nedense bunları önemsemez haldedir. Aslında bunlar kültürel ve sanatsal hizmet verirken aslında gönüllü birer tanıtım elçisidir. Zeynel Sağ, Mustafa Akyel, Ahmet Emeksiz, Tekin Uğurel, gibi günümüz sanat değerleri eldeki hazine ama bilen kadar bilmeyen var. Yine Kütahya folklörü ile özdeş Kütahya oyunları ve Aydın dan sonraki Zeybek kültürü ilimizdedir. Egenin efeleri Simav da yarenler gurupları, Kütahya da Eczacı Ahmet grubunun katkıları folklöre yadsınamaz katkı yapmaktalar, Gediz Pazarı oyunu sembol iken bunlar pek çok kesimce kıymeti bilinmeyen zenginliktir.

 

Hani derler ya Un var, yağ var, şeker var ama usta yok bizde ustaların hasları var ama bir köşede unutulmuşluk yaşadıkları için kayboluyor, Artık sanat sever yetkililerin harekete geçme zamanı eldeki bu değerlerle Kültür şehri olmak çok kolay yeter ki bir yerlerden başlansın.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —