KÜTAHYA’DA “ İZ BIRAKANLAR VE İZ BIRAKMAYANLAR”
TAM 4 DÖNEM KÜTAHYA MİLLETVEKİLİ OLDU AMA “TEK BİR ÇİVİ” ÇAKMADI
İLK DEFA BENİM KALEME ALDIĞIM BU YAZI VE BUNA BENZER YAZILAR HAZIRLAMAKTA OLDUĞUM YENİ KİTABIMDA YER ALACAK..
İHSAN TUNÇOĞLU GAZETECİ/ YAZAR/ TV PROGRAMCISI
Kütahya’ya hizmet eden, Milletvekilleri, Valiler,Belediye Başkanları,Kamu ve Özel sektör Yöneticileri gibi kişilerin Kütahya’da bıraktıkları izleri, eserleri veya hizmetlere; yeni hazırlamakta olduğum “3.Kitabımda yer vereceğim” Tabikii madalyonun bir de öteki yüzü var.. Yani hiçbir iz bırakmayan,eser veya hizmetlerini görmediğimiz,duymadığımız, hiçbir hizmetini tesbit edemediğimiz kişiler de yer alacak,tamamen objektif ve somut olarak..
TAM 4 DÖNEM KÜTAHYA MİLLETVEKİLİ SEÇİLDİ AMA KÜTAHYA’YA TEK BİR ÇİVİ ÇAKMADI
Ahmet İhsan Gürsoy, Gediz’li bir Anne-Babanın çocukları olarak; 1913 yılında Gediz’de doğdu. Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra bir süre doktorluk yaparken 3.Cumhurbakanımız Celal Bayar’ın kızı Nilüfer Gürsoy’la evlendi.
Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın damadı olma şansına ulaşan hemşehrimiz Dr.Ahmet İhsan Gürsoy, Demokrat Partiden (DP) tam 4 dönem Kütahya Milletvekili seçilerek bir rekor kırdı.
(Daha sonraki yıllarda Nilüfer Gürsoy’da Bursa ve İstanbul Milletvekili seçildi.Sonra Ferruh Bozbeyli ile birlikte hareket etti .. Konumuz bu olmadığı için ayrıntılara girmiyorum)
Ahmet İhsan Gürsoy ve Nilüfer Gürsoy’un 3 kızları oldu. Prof. Emine Naskali Gürsoy, Prof.Akile Gürsoy, Ayşe Bilge Gürsoy..
Hemşehrimiz Ahmet İhsan Gürsoy, tam 4 dönem ( 1946-1960 ) Kütahya Milletvekili seçilmesine rağmen maalesef, Kütahya’ya “tek bir çivi çakmadı”
Çok araştırma yaptım.Sordum,soruşturdum ama yok,yoook ! Yetinmedim ömrünü Gediz’de geçirmiş yaşlı bir meslek büyüğümüzü aradım,kendisine bu soruyu yönelttim. El cevap: “ tek bir çivi çaktığını görmedim,duymadım”oldu.
Böyle bir hüzün ve şaşkınlık içindeyken Televizyon kanalları ve Gazetelerde bir haber dikkatimi çekti. Celal Bayar’ın kızı, hemşehrimiz Ahmet İhsan Gürsoy’un eşi Nilüfer Gürsoy ( 1921 yılında doğdu,bu yıl 100 yaşına girdi.Allah sağlıklar versin) kendi konutlarında bulunan 35 bin kitabı Ankara’da bir kuruma bağışlamış.( Bu kitaplar arasında el yazması ve piyasada bulunmayan nadide eserlerin olduğunu biliyoruz).. Halen Celal Bayar Vakfı başkanı olan Nilüfer Gürsoy’un bu kitapları elbette istediği yere bağışlama hakkı ve yetkisi var.Bunu saygıyla karşılıyorum. Ancak,15.Ağustos. 2008 yılında 95 yaşında vefat eden 4 dönem Kütahya Milletvekili olan eşi Ahmet İhsan Gürsoy’un da bu nadide kitaplara elbette katkısı oldu. Şöyle bir muhakeme yaptım: “ 35 bin Kitabın 25 bin’i merhum Celal Bayar’ın olsun..5 bin’i Nilüfer hanımın, 5 bin kitabın da eşi Ahmet İhsan Gürsoy’a ait olduğunu söylemek bence çok gerçekçi bir tahmin olacak. Nilüfer Hanım eşinin anısına saygı duyarak ve O’nun hatırına 5 bin kitabını Kütahya’da bir Üniversiteye veya Kütüphanelere bağışlaması gerekirdi.Böylece bir kadirşinaslık yaparak, merhum eşinin ,Memleketi Kütahya ve Gediz’e olan vefasızlığını bir nebze de olsa telafi etmeliydi.
Bu konuda bir yazıyı ilk kez ben kaleme alıyorum.. Bu yazım,gazete ve Tvlerde yer alacak, yeni kitabımda yayımlanacak, böylece bu ilginç vefasızlık anektodu “kuşaktan,kuşağa intikal edecektir”. Yani 4 dönem Kütahya Milletvekili olan bir hemşehrimizin durumunu,Kütahya’lıların bilgisine ve takdirlerine sunmak benim gazeteci/yazar olarak görevimdir. Yorumlar artık Okuyucularımızındır !