İzmir'de Smyrna Agorası'ndaki arkeolojik kazılarda Osmanlı Dönemi'ne ait yüzlerce Kütahya fincanı ortaya çıkarıldı
İZMİR'de Smyrna Agorası'ndaki arkeolojik kazılarda Osmanlı Dönemi'ne ait yüzlerce Kütahya fincanı ortaya çıkarıldı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Akın Ersoy, Türk-İslam dönemi açısından Anadolu'daki kazılarda en fazla Kütahya üretimi fincanın ele geçtiği bir arkeolojik çalışma yürüttüklerini ifade etti. Doç. Dr. Sevinç Gök İpekçioğlu ise fincanların genellikle halk tipi olarak adlandırılan, serbest fırça darbeleriyle ya da iğne şablon kullanılarak üretilen çok önemli örnekler olduğunu söyledi.
Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi olan ve Smyrna kazılarında Osmanlı ve Avrupa üretimi seramikler üzerine çalışmalar yürüten Doç. Dr. Sevinç Gök İpekçioğlu ise şöyle konuştu:
"Osmanlı'da kahve kültürü çok yoğun ve kahve sevilerek tüketiliyor. Kahve kültürünün en önemli unsurlarından birisi de fincanlar. Özellikle 18'inci yüzyılda Kütahya'da üretilen fincanlar Anadolu'nun her köşesine yayılıyor. Bu fincanlar yerel ustalar tarafından atölyelerde üretilip birçok kente gönderiliyor. Bu kentlerden birisi de Smyrna. Smyrna'da birçok malzeme ortaya çıkarıldı. Bu malzemeler bölgede çok sayıda kahvehane, züccaciyeci olabileceği ya da evlerde kullanıldığı yönünde birtakım ihtimalleri oluşturuyor."
Fincanların motifleriyle ilgili de bilgiler veren Doç. Dr. Gök, sözlerini şöyle tamamladı:
"Genellikle halk tipi olarak adlandırdığımız serbest fırça darbeleriyle ya da iğne şablon kullanarak ürettikleri çok önemli örnekler. Fincanların yanı sıra tabak, kase ve fincan altlıkları da ele geçen buluntular arasında yer alıyor. Fincanların üzerinde imzalar da var. İmzalardan 2 tanesini tespit edebildik. Osmanlıca yazılmış bir 'ayvaz' kelimesi görebiliyoruz. Bunun bir ustadan birçok dağıtımcıya ait olabileceği konusunda düşüncelerimiz var. Çok az örneği bulunan bir de 'yazıcı' imzası bulunuyor.