BAŞKAN BİLGİ "ÜYELERİMİZİN SORUNLARINI BAKANLIĞA İLETTİK"

.

Ekonomi 17.04.2025 14:11:00 184 0
BAŞKAN BİLGİ

 

Kütahya Lokantacılar Odası Başkanı Fatih Bilgi lokantacı esnafımızın sorunlarını Ticaret BakanlığıIına bildirdiklerini açıkladı. 

 

Başkan Bilgi "Ticaret Bakanlığına hazırlamış olduğumuz içerisinde üyelerimizin sorunlarından oluşan çalışma dosyasını ilettik amacımız artık esnafımızın aşağıdaki sorunlardan kurtulmuş kafası rahat işini yapan esnaflar olmasını istiyoruz "dedi.

 

YEME  İÇME SEKTÖRÜNÜN  ÜZERİNDE  YÜK OLAN  ONLINE

 

SİSTEMLER HAKKINDA ; 6 Ağustos 2016 tarihli 29793 sayılı perakende ticarette uygulanacak ilke ve kurallar hakkında değişiklik yapan yönetmelikte; Esnafımız ekonomik zorluklar içerisindeyken, yeme ve içme sektörünün üzerinde yük olan ve yüksek komisyonlarla adeta esnafı sömüren %18 ila %45 komisyon ücretleri alan online yemek sipariş sistemlerinin komisyon oranlarını 06.08.2016 tarih 29793 sayılı perakende ticarette uygulanacak ilke ve kurallar hakkında değişiklik yapan yönetmeliğin 4. Maddesi gereği yemek kartlarında olduğu gibi online yemek sipariş sistemlerinin de komisyon oranlarının hizmet bedeli, tanıtım reklam bedeli, joker uygulamaları, günlük açılış ücretleri vb. ek ücretler alınmadan %6’ya çekilmesi gerekmektedir.

Online yemek sipariş sistemleri bizlerden aldığı yüksek komisyonlardan kullanıcıya bonus ve indirimler vererek sistemi cazip hale getirmek sureti ile kullanıcıyı sisteme yönlendirmekte işletmeleri biçare sistemin içerisine çekmektedir. Bizim müşterilerimizi bizlere pazarlayan bu sistemler yüzünden ödenen %18 komisyon, maliyet hesabı ile tüketiciye yansıtıldığında gereksiz fahiş fiyatlara yol açmakta, arz talep dengesini bozmakta ve dolayısıyla gıdada enflasyona neden olmaktadır. Aynı sipariş sistemleri uluslararası zincir restoranlara %4 ila %5 komisyon ile çalışırken o firmalarında ulusal televizyonlarda ve yazılı basında reklamını yapmakta, esnafımıza ise %18 ve üzeri komisyon uygulamaktadır.

ESNAF STATÜSÜ ;

Avrupa ülkelerinde olduğu gibi sanayi işletmeleri hariç, iş yeri açan mükellef ilk olarak esnaf odalarına kaydedilmeli, gayrisafi hasılası tacir statüsünü kazandığında maliye tarafından resen ve kayıt ücreti alınmadan Ticaret odalarına aktarılmalı, esnaf statüsünde devam etmek isteyenler esnaf odalarında kalmalıdır.

ESNAF TEŞKİLAT MENSUPLARININ BELEDİYELERDE VE TBMM DE TEMSİL EDİLMESİ İÇİN GEREKLİ DÜZENLEMELER;

Esnaf Teşkilatının yöneticilerin istifa etmeden esnafı temsilen, TC. TBMM sinde ve Belediye meclislerinde görev almalarının yolu açılmalıdır.

NACE KODLARI HAKKINDA;

Esnaf Odalarına kayıtlar odadan başlamalı; oda, maliye sicil hiyerarşisi ile devam etmelidir. Maliyeye ilk kayıtlar NACE kodunun ne olduğunu bilmeyen mükellefin yanlış beyanı üzere yapıldığı için düzeltilmesi zaman alan, büyük sıkıntılara yol açmaktadır. İşyeri açacak olanların NACE kodunun ne olduğunu odalardan tasdikli bir yazı ile almaları sonra maliyeye bu kodla kayıt yapmalıdır. Bilhassa maliyeye kayıtlar muhasebeciler tarafından vekâletten yaptırıldığı, esnaf defter tutma ücretinin daha düşük tacir statüsündeki meslek mensubunun muhasebe ücreti daha yüksek olduğu için mükelleflere küçük bir şirket kurdurarak ticaret odalarına yönlendirmekte, yâda işletme ruhsatı daha kolay almak için NACE kodunu yanlış yazdırmaktadır.

İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI HAKKINDA;

İş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı alınması esnasında kafe, kafeterya, köfteci ve büfe esnafı için ruhsat prosedürü daha kolay olduğundan mükellef tarafından NACE kodu cafe kafeterya, köfteci olarak maliyeye bildirilmektedir, ruhsat alındıktan sonra bu ve benzeri yerlerde her türlü yiyecek satılmakta mekânın fiziki koşulları yeterli olmadığından sağlıksız gıda üretimine neden olmaktadır. Gıda sektörü olarak da kamuoyunda tüm sektörü olumsuz etkilemektedir. Bu tür sorunların önüne geçmek, sağlıklı gıda üretimini uygun fiziki koşullarda sağlamak için odaların Ruhsatlandırma sürecinde ilgili kurumlarla koordineli olarak birlikte çalışması veya Odaların görüşünün yazılı olarak alınması gerekmektedir.

TEMEL TÜKETİM ÜRÜNLERİ (ET ,BAKLİYAT, YAĞ, UN,ŞEKER SALÇA) FİYATLARI

Tüketicinin alım gücünün arttırılması ve piyasadaki gıda fiyatlarının stabil hale getirilmesi hususunda, Toprak Mahsulleri Ofisi, Şeker Fabrikaları, Et Balık Kurumu gibi kurumlardan esnafımıza indirim desteği sağlanması önem arz etmektedir.

POS KOMİSYONLARI KALDIRILMASI HAKKINDA;

Bankalar tarafından emekliye, işçiye, memura bir günlüğüne aylık maaşı ödeme karşılığında promosyon vermektedir. Esnafımız kullanmış olduğu pos hesaplarında en erken bir gün sonra tahsil etmektedir ve aynı zamanda % 4 lere kadar çıkan komisyon kesilmektedir. Buda cirolarımızı çok ciddi şekilde etkilemekte ve enflasyon olarak geri dönmektedir. Bankaların gecelik repoda kullanmış oldukları yüksek meblağlardan para kazandığı gibi ayrıca komisyon kesmeleri kabul edilemez. Karşılıklı kazan kazan çerçevesinde pos komisyonları kaldırılmalıdır.

KİRA STOPAJININ KALDIRILMASI VE DÜZENLENMESİ HAKKINDA;

Konut kira artışlarındaki düzenlemeler işyerlerini de kapsamalı, kira stopajları, kira geliri elde eden mülk sahibi tarafından karşılanmalı, işyeri tahliyelerinin zorlaştırılması perakende ticaret yasasında yer almalıdır. Kira stopajlarının kaldırılması yeralmaktadır.

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor